Sjove danske sange

 

Lær at skrive din egen sangtekst.  

 

 

Det at skrive sin egen sangtekst og vælge den rigtige melodi er faktisk ikke så svært, som mange mennesker tror, men det Skriv din egen sangtekst - billeder af noderkræver noget vilje til at gøre det arbejde, som kræves, for at det bliver en succes..

 

Her på siden finder du de grundlæggende tips og gode råd i en skridt for skridt guide, som skal til at for at lave en god festsang, så derudover kræves faktisk ikke andet end en god portion gå-på-mod. J

 

1. Brainstorming. Start med at skrive alle de idéer ned, som du får – uanset hvor fjollede de kan synes i øjeblikket.

 

2. Fokus for din sangtekst. Nu skal du tage stilling til, om du vil lave en sjov sang, eller en sangtekst hvor du viser, at du sætter meget pris på den/de personer, som sangen handler om – eller måske begge dele? Vælger du begge dele, så er det en god idé at starte med de sjove episoder og slutte med det mere seriøse og venlige/kærlige, da dette giver en rigtig god effekt.

 

3. Udvælg oplevelserne. Her vælger du de episoder ud, som du gerne vil have med i sangen. Vælg gerne lidt flere oplevelser ud, end du forventer at bruge, så du har lidt at ”rutte med”, hvis du senere får problemer med at få en oplevelse ned på papiret.

 

- Husk at det er i orden at grine med den eller de personer, som sangen handler om, men ikke ok at grine ad dem! Når alt kommer til alt, så vil du jo gerne give dem en god oplevelse – hvilket jo er hele idéen med at skrive en sang selv, ikke? J

 

4. Vælg melodi. Det er meget vigtigt at vælge den rigtige melodi, da alle melodier har deres egen ”stemning”, som de automatisk kommer til at overføre til din sang. Samtidigt er det også vigtigt, at du får enten lange eller korte vers, afhængig af de oplevelser, som du har valgt. Mere om dette under emnet melodier.

 

5. Sangtekst. Det at skrive selve sangteksten er selvsagt noget at det vigtigste, og følgende regler er vigtige at overholde, da de giver et rigtig godt resultat i sidste ende:

 

- Sætningerne i din sangtekst har det samme antal stavelser som melodien!

- Afslut hver oplevelse/episode i hvert vers.

- Lav enderim konsekvent gennem hele din sangtekst, eller undlad det helt.

- Undgå så vidt muligt forkert ordstilling.

- Ærlighed og oprigtighed i den venlige/kærlige del giver rigtig god respons hos værten såvel som gæsterne – find noget, som du virkelig sætter pris på hos dem.

 

6. Pynt. Brug din fantasi – lav evt. en sangskjuler.

 

7. Præsentation/afslutning. Her tænkes på den mundtlige afslutning, som simpelthen kan være at sige tillykke og udbringe en skål. Overvej om du evt. vil holde en kort tale, eller sige nogle pæne ord til værten, som afslutning på din sang.

 

 

Når du kommer godt i gang, vi du formentlig opdage, at det faktisk ikke er så slemt at lave sin egen sangtekst, og det giver i øvrigt en rigtig god følelse i kroppen, når du afleverer en sang, som er gennemført og som selvfølgelig bliver en stor succes. J Held og lykke med det.